Skip to content
Др Младен Миљановић

Редовни професор

Рођен 1981. године у Зеници, средњу школу завршио у Добоју. Након средње школе одлази у војску и завршава школу резервних официра гдје касније обучава 30 војника. Након завршетка војне службе уписује Академију умјетности Универзитета у Бањој Луци, смјер Сликарство гдје је дипломирао и магистрирао.

Професионално искуство

Ужа умјетничка-научна област: Сликарство (група предмета Интермедијалне умјетности)

Др Младен Миљановић, редовни је професор на Академији умјетности Универзитета у Бањој Луци, гдје предаје предмете: Умјетност нових медија, Интермедијалне умјетности, Видео умјетности и Перформанса. Од 2016. до 2019. године обављао је функцију Продекана за умјетност и међународну сарадњу, гдје је допринио повезивању Академије са другим универзитетима те реализацији низа међународних пројеката и гостовања предавача са иностраних универзитета. Проф. Миљановић је био студент једне од првих генерација које су студирале на Академији умјетности, а јавност га је боље упознала након што је тада, још као студент, био добитник „ЗВОНО” награде за најуспјешнијег младог умјетника у БиХ. Добитник је „Хенкел Арт” Награде у Бечу 2009. године, и то у конкуренцији 846 умјетника из 32 земље, те је тиме и самостално излагао у МУМОК музеју у Бечу (Аустрија). Године 2019. добитник је међународне награде „Бели Апхроид” у Марибору (Словенија), а у 2020. години добитник је Награде Меморијала Надежде Петровић, Чачак (Србија).

Био је први представник из Републике Српске у оквиру павиљона Босне и Херцеговине на 55. Бијеналу у Венецији, када је павиљон „Врт уживања” у продукцији Музеја савремене умјетности Републике Српске стручна јавност прогласила за један од 10 најбољих павиљона на Бијеналу. У протеклих неколико година проф. Миљановић је одржао низ предавања на универзитетима, и у музејима у свијету од којих се издвајају : Универзитет у Амстердаму (Холандија), Културни центар Баден Вутенберг у Берлину (Њемачка) , Краљевски колеџ у Лондону (Велика Британија), Пера музеј у Истанбулу (Турска), Роберт Гордон Универзитету у Абердину (Шкотска).