Skip to content
Мр Горица Милетић-Омчикус

Редовни професор

Горица Милетић-Омчикус, рођенa 20. 7. 1969. године у Параћину.
Дипломирала је на графичком одсеку Факултета ликовних уметности у Београду 1996. године, у класи професора Велизара Крстића. Постдипломске студије завршила је 2000. године на истом факултету, у класи професора Милета Грозданића. Члан је УЛУС-а од 1997. године. Активно дјелује у областима графике и цртања. Од 2001. године ради на Академији умјетности Универзитета у Бањој Луци. У звању је редовног професора на ужој умјетничкој области Графика.

Професионално искуство

Ужа умјетничка област: Графика

На ликовној сцени присутна је од 1994. године. Излагала је на више од 300 колективних изложби у земљи и иностранству (Србија, Јапан, Русија, Норвешка, Енглеска, Аргентина, Швајцарска, Словенија, Пољска, Белгија, Грчка, Канада, Француска, Хрватска, Македонија, Чешка, Шведска, Румунија, Бугарска, Луксембург, Данска, Португал, Шпанија, Бразил, Аустралија, Сенегал...). До сада је приредила дванаест самосталних изложби: Београд, Бања Лука, Чачак, Шабац, Приједор.                                                                                                                      

Добитница је више награда и признања из области графике: Награда за графику из Фонда ФЛУ, Београд, 1995; Велика награда из Фонда „Риста и Бета Вукановић, сликари“ Београд, 1996; Награда на 25. изложби радова Прве југословенске ликовне колоније младих у Ивањици, 1997; Велика награда Салона за графику, Земунски салон, Земун, 1998; Награда за графику на 42. Октобарском салону, Шабац, 1998; Прва награда за графику на Пролећној изложби слика, графика и скулптура чланица УЛУС-а и УЛУПУДС-а, Крагујевац, 2002; Диплома за уметнички допринос графичкој техници на Трећем међународном бијеналу Еx-libris „Дунав“, Панчево, 2010; Диплома за уметнички допринос графичкој техници на Четвртом међународном бијеналу Еx-libris „Комунизам“, Панчево, 2012; Откупна награда на 56. Отобарском салону, Шабац, 2012; Награда за графику „Златна игла“, на Пролећној изложби УЛУС-а, Београд, 2013; Трећа награда за графику на IX EX-YU конкурсу за графику, Београд, 2015; Диплома за уметнички допринос графичкој техници на Шестом међународном бијеналу Еx-libris „Границе“, Панчево, 2016; Похвала жирија за графику на Петој међународној изложби малог формата УНУНС, Нови Сад, 2017; Диплома за уметнички допринос графичкој техници на Седмом међународном бијеналу Еx-libris „Транзиција“, Панчево, 2018; Награда за графику на 10. Бијеналу умјетности минијатуре БиХ, Тузла, 2019.

Учествовала је у раду значајних домаћих и међународних графичких радионица и ликовних колонија.  Учесник је међународног пројекта: La Collecte internationale Deux.

Библиографија (избор):                                                                                                  

 Василије Б. Сујић, предговор за каталог самосталне изложбе у Галерији Графички колектив, Београд, 1997; Мирјана Вајдић-Бајић, предговор  за каталог изложбе Перспективе ХХIV у Галерији „Андрићев венац“, Београд, 1996; Срето Бошњак, предговор за каталог самосталне изложбе “Графике и слике“ у галерији ФЛУ, Београд, 2000; Весна Тодоровић, ''Гавранов белег'', предговор за каталог самосталне изложбе у Уметничкој галерији ''Надежда Петровић'', Чачак, 2003; Сарита Вујковић,  предговор за каталог самосталне изложбе „Графике и цртежи“ у Галерији ликовних умјетности Републике Српске, Бања Лука, 2004. Соња Петровић,  предговор  за каталог самосталне изложбе „Цртежи и графике“ у Галерији Културног центра, Шабац, 2011; Оливера Вукотић, предговор за каталог самосталне изложбе „Преплети“ и „Таласања“ у Уметничкој галерији „Стара капетанија'', Земун, 2013...