Skip to content
Др ум. Јелена Каришик

Редовни професор

Рођена je 1973. године у Сарајеву. Дипломирала je 1997. на сликарском одсјеку Факултета ликовних уметности Универзитета уметности у Београду. На истом је факултету магистрирала 2001, а затим и стекла звање доктора ликовних уметности 2019. године. Редовни је професор на Академији умјетности Универзитета у Бањој Луци. Била је декан ове институције од 2009. до 2013. године. Боравила је као гостујући професор 2009. године на Tallahassee Community College (Флорида, САД), а 2017. на Факултету ликовних уметности у Београду. Члан је УЛУС-а.

Професионално искуство

Ужа умјетничка-научна област: Сликарство

Самостално излаже од 2001. године, и то у сљедећим просторима: Галерији ФЛУ у Београду, Галерији Нови храм у Сарајеву, Галерији СУЛУЈ у Београду, Културном центру Новог Сада, Галерији Графички колектив у Београду, Музеју Козаре у Приједору, Културном центру Бански двор у Бањој Луци, Галерији Свети Анте у Сарајеву, Галерији Народне скупштине Републике Српске у Бањој Луци и Малој галерији УЛУА у Аранђеловцу.

Учествовала је на групним изложбама у земљи и иностранству, као што су: Јесења изложба (Уметнички павиљон „Цвијета Зузорић”, Београд, 2019), XII међународно бијенале савремене графике „Јосиф Исер” (Плоиешти, Румунија, 2017), Треће међународно тријенале графике (Уметнички павиљон „Цвијета Зузорић”, Београд, 2017), Пролећна изложба (Галерија савремене ликовне уметности, Ниш, 2017), XIII међународни бијенале уметности минијатуре (Модерна галерија Kултурног центра, Горњи Милановац, 2016), VII међународна изложба Уметност у минијатури (Музеј примењене уметности, Београд, 2016), Мајска изложба графике београдског круга (Галерија Графички колектив, Београд, 2015), Мала графика (Галерија Графички колектив, Београд, 2014), Third Edition (Галерија Тир, Нова Горица, Словенија, 2012) и др.

Добитница је више награда за сликарство и графику. То су: „Златна игла” за најбољу графику на Пролећној изложби УЛУС-а (Београд, 2011), Почасна диплома IX међународног бијенала савремене графике „Јосиф Исер” (Плоиешти, Румунија, 2011), Велика награда „Бета и Риста Вукановић” Факултета ликовних уметности у Београду за сликарство (Београд, 1997) те „Талент” – награда Факултета ликовних уметности у Београду за сликарство (Београд, 1997).