Skip to content
Др Сарита Вујковић

Ванредни професор

Сарита Вујковић рођена је у Бањој Луци 1972. године гдје је завршила основну и средњу школу. Студије Историје уметности завршила је на Филозофском факултету Универзитета у Београду 1998. године. Магистрирала је у оквиру интердисциплинарног постдипломског студија Теорије уметности и медија, на Универзитету уметности у Београду 2008. године. Докторску дисертацију одбранила је 2011. године на Филозофском факултету у Београду.

Професионално искуство

Ужа умјетничка-научна област: Историја и теорија умјетности

Звање кустоса, вишег кустоса и музејског савјетника стекла је у Музеју савремене умјетности Републике Српске гдје је била кустос, селектор и креатор бројних пројеката који се тичу поља савремене умјетничке праксе.

Била је комесар и кустос Павиљона Босне и Херцеговине на 55. Венецијанском бијеналу 2013. године и комесар Павиљона Босне и Херцеговине на 57. Венецијанском бијеналу 2017. године.

Била је селектор 30. Меморијала Надежда Петровић.

Аутор је књига, стручних и научних текстова из области музеологије, теорије рода и савремене умјетности.

Била је предсједник Националног ICOM БиХ од 2009. до 2016. године.

Потпредсједник је ICOM SEE (Меđународног музејског савјета за Југоисточну Европу) од 2016. до 2019. године.

Судија је за међународну музејску награду Жива, која се додјељује за најбољи музеј Југоисточне Европе у организацији Форума славенских култура.

Награђена је Наградом „Вечерњаков печат“ у категорији култура и сцена 2017. године, Плакетом Града Бања Лука за изузетна остварења у култури 2018. године, Наградом Друштва историчара уметности Србије за најбољу изложбу у Србији 2020. године за изложбу „На југ, на југ! Идемо на југ!“ 30. Меморијала Надежда Петровић.

Директор је Музеја савремене умјетности Републике Српске у Бањој Луци од 2014. године.

На Академији умјетности у Бањој Луци предаје од 2014. године.