Skip to content

Сценско читање драмског текста „Кавез за птице“ Николе Станишића на 57. Битефу

Сценско читање драмског текста „Кавез за птице“ Николе Станишића на 57. Битефу

Сценско читање победничког текста Стеријиног позорја за оригинални савремени драмски текст 2022/2023. године под називом „Кавез за птице“ у којем учествују студенти Факултета драмских уметности биће одржано у четвртак 5. октобра у Установи културе „Пароброд“ (ул. Капетан Мишина 6а) с почетком у 18 часова у оквиру пратећег програма 57. БИТЕФ-а и 24. Битеф Полифоније.

Аутор текста је студент треће године Драматургије на Академији умјетности Универзитета у Бањој Луци Никола Станишић, а редитељ сценског читања је Слободан Станковић, студент завршне године Позоришне и радио режије ФДУ у класи ред. проф. Душана Петровића и доц. Ане Томовић.

У сценском читању учествују студенти треће године Глуме ФДУ у класи доц. Петра Бенчине и сар. Павла Лазића: Братислав Здравковић, Риста Милутиновић, Марко Миљковић, Недељко Тепавчевић и Богдан Костић, као и Ања Ћурчић, студенткиња завршне године у класи ред. проф. Драгана Петровића и асис. Мине Обрадовић.

„Драма Кавез за птице на иновативан начин проговара о животу четворице штићеника казнено-поправног дома за малолетнике. Они немају имена, већ само скраћенице јер је њихова комуникација углавном виртуелна и шифрована. У свету у коме делује да су препуштени сами себи, они одређују сва правила. Горућу тему насиља аутор текста смешта у један специфичан амбијент где би насиље требало да се лечи, али се заправо само поспешује у зачараном кругу који до њега доводи.“ – наводи се у званичном програму.

Фото: Установа културе ,,Пароброд"