Skip to content

Радионица документарног филма у Мостару: Продужен рок за пријављивање

Радионица документарног филма у Мостару: Продужен рок за пријављивање

Kонкурс за пријављивање на радионицу документарног филма у Мостару је продужен до 18. септембра 2023. године.  Радионица траје од 20. новембра 2023. до 28. јануара 2024. године. 

На радионицу се могу пријавити документаристи од 18 до 35 година. Радионицу организују Варан Балкан, „Артум Мостар”, Атеље Варан Париз, уз подршку: Амбасаде Француске, Фондације за кинематографију Федерације Босне и Херцеговине, Града Мостара, Града Београда, Дома омладине Београда, Франсуског института Београд, Француског института у Босни и Херцеговини, Француског института Мостар.

РАДИОНИЦА

Током трајања ове интензивне радионице, десет учесника ће савладати основе снимања документарног филма и начинити прве кораке ка томе да постану независни филмски аутори. Након упознавања са техничким аспектима снимања филма, анализе референтних филмских остварења, налажења локација и писања сценарија, сваки учесник ће започети снимање сопственог кратког документарца на исту тему. Монтажа (уз асистенцију професионалних монтажера) ће омогућити увид у важан однос који постоји између аутора и монтажера.

KАНДИДАТИ

Сви који желе да стекну почетно искуство у снимању документараца и свега што то подразумева. Сви који желе да обнове или преиспитају свој рад и приступ снимању документараца. Познавање технике снимања филма није неопходно!

Радни језици радионице: енглески, француски и локални. Обавезно је познавање енглеског језика. Распон година: од 18 до 35. Држављани следећих земаља: Србија, Црна Гора, Босна и Херцеговина, Сјеверна Македонија, Хрватска, Албанија. 

Број учесника: 10. Радионица је бесплатна: све трошкове покривају партнери овог пројекта.

МЈЕСТО И ВРИЈЕМЕ ОДРЖАВАЊА РАДИОНИЦЕ

Мостар – од 20. новембра 2023. до 28. јануара 2024. Године

НАЧИН ПРИЈАВЉИВАЊА

Селекција кандидата се врши у двије фазе.

ПРВА ФАЗА

Подношење писане пријаве у којој се налазе:

– ЦВ, Kратка биографија, слободна форма, 2 стране

– Текст дужине једне стране са или без фотографије на једну од сљедећих тема:

Опишите нам неко мјесто

Опишите нам неки тренутак из живота

Опишите нам своје сусједство/комшилук

Попуњен формулар за пријаву – налази се овде: Формулар Варан Балкан радионица Мостар

Сви  материјали се шаљу на мејл адресу: инфо@варанбалкан.рс са комплетним подацима за контакт.

Напомена организатора: ,,Не тражи се дисертација, већ текст којим се обраћате директно нама. Не желимо пропратна писма. Сав материјал мора бити на енглеском језику."

ДРУГА ФАЗА

Kандидатима који прођу у другу фазу биће заказан термин за разговор прије коначног пријема. Разговор ће се обавити или особно, или телефоном, или путем Зоом апликације.

Више о овој теми на следећим линковима:

https://varanbalkan.rs/documentary-film-workshop-mostar-2023/

https://varanbalkan.rs/