Skip to content

Почела са радом прва Љетна школа филма у Републици Српској!

Почела са радом прва Љетна школа филма у Републици Српској!

Предавањем продуцента и асистента на катедри за продукцију Академије умјетности Универзитета у Бањој Луци Ђорђа Врањеша почела је данас прва Љетна школа филма у Републици Српској, која је окупила 22 полазника заинтересована за филмску умјетност.
              Прву љетну школу филма организује Аудио-визуелни центар Републике Српске у сарадњи са Студиом глуме „Јазавац“ и Академијом умјетности Универзитета у Бањој Луци.
  Продуцент Ђорђе Врањеш рекао је да је задовољство радити са младим људима који су заинтересовани за филмску умјетност, а да је Љетна школа филма одлична идеја која је заступљена у региону и сада се по први пут у организацији Аудио-визуелног центра Републике Српске, Студија глуме „Јазавац“ и Академије умјетности у Бањој Луци реализује у Републици Српској. Полазници ће, према његовим ријечима, добити прилику да виде шта их очекује уколико у будућности одлуче да се професионално баве продукцијом, камером, драматургијом, режијом, сценографијом и костимографијом.
              „Полазници ће проћи кроз све фазе у стварању филма. Подијелили смо их у три групе, а задатак им је да током трајања школе сниме три кратка филма у облику једног омнибуса чија ће премијера бити 27.8.2023. године у Градском позоришту Јазавац. Дефинисали смо тему и идеју омнибуса и у наставку ће да раде са Николом Пејаковићем и Александром Васиљевићем на разради идеје и писању сценарија, како би наредне седмице снимали филмове“, рекао је Врањеш који је младе полазнике упутио у све аспекте продукције.
  Изражавајући одушевљење Љетном школом филма, Ана Митраковић, која Студио глуме „Јазавац“ похађа већ десет година, рекла је да су њена очекивања велика, с обзиром на програм радионица и озбиљност предавача.
            „У току школе имаћемо часове продукције, сценарија, костимографије, сценографије, камере и режије, тако да ћемо, поред глумачког посла, моћи да сазнамо како је то продуцентима, сниматељима, сценографима, костимографима..., односно људима који нас не упуте у свој посао, а ураде све за нас“, рекла је Ана Митраковић.
  Ариан Сарајлић, полазник Студија глуме „Јазавац“,  чији је план да упише Академију умјетности у Бањој Луци, рекао је да је одушевљен што раде са врхунским професионалцима и да је због тога увјерен да ће ентузијазам полазника и заједнички рад под менторством професионалаца дати очекивани резултат. 
         Осим Врањеша, предавачи на Љетној школи филма су прoфeсoри Aкaдeмиje умjeтнoсти Унивeрзитeтa у Бaњoj Луци  и то: Драгана Пурковић Мацан, професор на предмету сценографија и костимографија,  Дрaшкo Гajић, прoфeсoр  нa прeдмeту кaмeрa, Зoрaн Пилипoвић, aсистeнт нa прeдмeту кaмeрa, кao и нajстручниjи кaдрoви нa прeдмeту звук и мoнтaжa, Игoр Сузић и Aлeксaндaр Jурић. 
          Сценариста Никола Коља Пејаковић са младима ће радити на писању сценарија, а млaди рeдитeљ Влaдимир Taгић jeдини je гoст из Бeoгрaдa кao прeдaвaч нa прeдмeту рeжиja. Aсистeнти мeнтoримa су прoдуцeнт Ђoрђe Ћирић, дрaмaтург Aлeксaндaр Вaсиљeвић и рeжисeр Стeфaн Toмић.

Фото: Велибор Трипић

Галерија

Погледајте доступне фотографије