Skip to content

Награда АВЦРС Милану Гајићу за најбољу идеју за играну серију

Награда АВЦРС Милану Гајићу за најбољу идеју за играну серију

Драматург и виши асистент на Kатедри за историју и теорију филма и театра, драматургију и продукцију на Академији умјетности Универзитета у Бањалуци Милан Гајић награђен је за најбољу идеју за играну ТВ серију под називом „Вилино језеро“ у оквиру радионице Writers Room, која је одржана у периоду од 16. до 19. јуна, у организацији Аудио-визуелног центра Републике Српске.

Радионицу Writers Room водио је српски сценариста и драматург Бобан Јевтић. У радионици је учествовало девет аутора који су под вођством ментора радили интензивно четири дана на разради осам идеја.

– Сви пројекти који су учествовали у програму, без обзира на степен развијености, одликују се оригиналношћу, аутентичношћу и обећавајућим смером у развоју, тако да стоји препорука да се рад на њима настави јер финални производ сигурно може бити вредан пажње и евентуалне продукцијске подршке. Новачана награда иде пројекту који је по нашем мишљењу у овом тренутку најразвијенији, са јасно постављеним идејним и наративним планом, занимљивим и оригиналним светом, и најзад, са фокусом на тему која је слабо заступљена, а у овим временима, а итекако је важна и ургентна – навео је српски сценариста и драматург Бобан Јевтић у образложењу одлуке о додјели награде Милану Гајићу.

– Награда за најбољу идеју за ТВ серију коју сам освојио као учесник радионице “Writers Room” додатно је учврстила моје увјерење да је садржај на телевизији који, уз одрасле, могу да гледају и најмлађи, неправедно занемарен. ТВ серија Вилино језеро гледаоцима ће понудити карту за одлазак у фантастични митолошки свијет препун авантура и мистерија. У њему ће најмлађи јунаци ове ТВ серије открити оне дијелове дјетињства које нису ни слутили нити знали да су им неопходни – рекао је Милан Гајић захваливши се  Аудио-визуелном центру Републике Српске и Влади Републике Српске што пружају могућности да као сценаристи учествују у постављању темеља филмске индустрије Републике Српске.

– Најбоља идеја је награђена са 4.000 KМ што значи стимулацију за аутора да настави да даље разрађује идеју како би дошао до квалитетног сценарија за серију – истакла је Ања Илић, в. д. директора Аудио-визуелног центра Републике Српске додавши да је циљ Центра да се аутори на овај начин увезују, размјењују идеје и успостављају и јачају сарадничке односе како би у будућности могли заједно да изнесу неки пројекат.

Награђени Милан Гајић написао је више сценарија и драма, радио на адаптацији и побољшању туђих текстова, а био је и драматург на неколико позоришних представа. Неки од значајнијих радова на филму и телевизији су: „Школа на селу“, филм средњег метра премијерно приказан 2020. године; дванаест епизода дјечје ТВ емисије „Шарени свијет“ приказане 2015. године на ЕЛТА ТВ и дванаест епизода ТВ серије „Замало живот“ приказане 2013. године на РТРС.

Од драмских текстова се издвајају дјечја драма „Нисмо сви летачи“ премијерно изведена у Дјечијем позоришту Републике Српске 2018. године и драматизација збирке приповиједака Џоа Молера „Изгубљени у Бруклину“ премијерно изведена 2014. године у Народном позоришту Републике Српске.

Извор: портал Srpskacafe