Skip to content

Милица Димитријевић награђена на ,,ИНТЕФ" фесту 2023.

Милица Димитријевић награђена на ,,ИНТЕФ" фесту 2023.

У недјељу, 20. августа у Дому културе на Мишару свечано је затворено четврто издање Интернационалног театарског фестивала (ИНТЕФ) под слоганом „Театар пакт”. 

Стручни жири додијелио је награду за најбоље глумачко остварење фестивала у студентској селекцији Милици Димитријевић за улогу Радмиле Савићевић у ауторској монодрами „Kад се завесе спусте - о животу и каријери Радмиле Савићевић”, Академије умјетности Универзитета у Бањој Луци. 

,,Монодрама „Kад се завесе спусте – о животу и каријери Радмиле Савићевић” у изведби Милице Димитријевић дочекана је са великом радошћу и испраћена заслуженим огромним аплаузом. У школских четрдесет пет минута гледалац има прилику да упозна „народску” Радмилу Савићевић о којој само мислимо да много знамо."


Минимална сценографија, сведена на једну дневну собу са фотељом, столом, телефоном са гајтаном и неизоставним миљеима, на конкретан и домишљат начин пружа гледаоцу осећај топлине који је Радмила носила у својој суштини. Упркос чињеници да је расла у сиромаштву и без оца, човекољубље које је у себи носила омогућило је многим људима – познатим глумцима и њеним пријатељима да живе лепше и лагодније. 

Одлуку да се упусти у истраживање живота Радмиле Савићевић, ауторка Милица Димитријевић образложила је речима: „Радмила у себи носи природност и приземност коју бих желела да задржим професионално, али и лично.” 

Преплићући своје приче о позоришним улогама које је играла по Србији, Радмила нас учи да да су трема и неизвесност саставни део глумачког позива. За крај, свима нама који волимо позориште из овог или оног разлога, послала је поруку о којој вреди промишљати: „Често смо спремни да од театра тражимо све, али ретко се запитамо шта смо ми дали том театру.”

Главни програм фестивала у студентској селекцији затворила је представа ,,Последња рекапитулација живота”, у извођењу студија ,,Даске” из Лакташа, у режији Соње Јовандић и по тексту Александра Васиљевића, која је освојила високу оцјену публике, 4,49. 
 

Галерија

Погледајте доступне фотографије