Skip to content

Филмски фестивал „Cinema Parallels“ по четврти пут у Бањој Луци

Филмски фестивал „Cinema Parallels“ по четврти пут у Бањој Луци

Четврто издање филмског фестивала „Cinema Parallels" биће одржано у Бањој Луци од 6. до 9. септембра у Градском позоришту „Јазавац", а овогодишње издање биће окренуто интригантном истраживању филмског свијета.

Тема надолазећег фестивала биће „Документовање стварности: Филмска фикција у чињеницама“, у склопу које ће фестивал дубље истражити занимљив однос између извођења и фикцијских елемената у оквиру филма. 

- Наш циљ је да представимо филмове који покрећу разговоре о сложеној повезаности између физичког и наративног, како у стварним окружењима, тако и у измишљеним сценама - појашњава Адриана Трухијо, умјетничка директорица фестивала.

Програм обухвата четири цјелине, које чине међународни дугометражни филмови, међународни краткометражни филмови, међународне и регионалне умјетничке/видео-инсталације и интерактивни пројекти, као и локалну и регионалну секција краткометражних филмова. Након пројекција, биће одржане дискусије и панели, како би публика добила увид у креативни процес и стратегије нарације, које су кориштене у приказаним филмовима.

Иначе, бесплатне фестивалске улазнице доступне су од понеђељка, 28. августа на благајни Градског позоришта „Јазавац“.
Такође, у склопу 4. издања „Cinema Parallels“, биће огранизовани и мастер часови, и то у просторијама Академије умјетности Универзитета у Бањој Луци, на којима ће посјетиоци имати прилику да уче од стручњака из индустрије, који нуде практичне увиде и развој вјештина.

„Документовање стварности: Филмска фикција у чињеницама“ истиче значај окружења, пејзажа и локација у контрасту са ликовима и извођачима унутар филмова. 
- Селекција филмова се креће од директног документарца до реконструкције као главне наративне стратегије, психоделичних и експерименталних етнографских прича, преко филмова који укључују театарске стратегије и природне пејзаже који инкорпоришу физику тијела, све до оних који се тичу виртуелних глумаца и аватара, проширене стварности и виртуелног свијета – додаје Трухијо.

„Cinema Parallels" је филмски фестивал и образовна платформа посвећена документарно-медијској умјетности. Фокусиран на младе филмаше из западно-балканских земаља и подржава независне и иновативне филмове, који инспиришу, подстичу на размишљање, акцију и промјене у заједници.
„Cinema Parallels“ реализује „Видео Kабинет“, а иза организације фестивала су, као и претходних година, Марко Шипка као извршни директор и Адријана Трухијо, као умјетничка директорица.

Више детаља о фестивалу можете пронаћи на званичној интернет страници на адреси https://cinemaparallels.com, као и на друштвеним мрежама Facebook и Instagram.