Skip to content

Богатим програмом обиљежен Свјетски дан музике

Богатим програмом обиљежен Свјетски дан музике

Најљепше мелодије свјетских композитора, изворних пјесама и тактови свих жанрова одјекивали су првог дана љета у Бањој Луци у част Свјетског дана музике. Академија умјетности Универзитета у Бањој Луци и Конфуцијев институт  Универзитета у Бањој Луци ове године припремили су богат програм поводом обиљежавања 21. јуна – Свјетског дана музике.
Обиљежавање је почело у бањалучким вртићима, а затим је настављено свечаним отварањем које је уприличено у Камерној сали Академије умјетности Универзитета у Бањој Луци. На свечаном отварању присутне је поздравио продекан за наставу Академије умјетности проф. Марио Ћулум, МА. Проф. Ћулум је истакао да је ,,специфичност Свјетског дана музике је управо у томе да класичну музику приближи свим грађанима Републике Српске, од најмлађих до најстаријих. Данас ће се музика чути са мјеста која нису концертне дворане већ  из вртића, паркова или адмминистративних управа, било градских, било републичких.  Обиљежавањем Свјетског дана музике студенти и професори Академије умејтности обогаћују културни живот Града и свим нашим суграђанима овај дан чине љепшим и пријатнијим. ''
Директорица Конфуцијевог института доц. др Љиљана Стевић истакла је да  Kонфуцијев институт Универзитета у Бањој Луци од свог оснивања 2018.године успјешно сарађује са Академијом умјетности . ,,Један од догађаја у којем учествујемо је и Свјетски дан музике. То је још једна прилика и могућност за нас не само да уживамо у музици него и да промовишемо кинески језик и културу, кроз музику као медиј. Посебно нас радује што можемо и да представимо кинеске пјесме и на неки начин и позовемо студенте који желе да студирају на нашем Универзитету било да је то на Академији или неком другом факултету. Ми представљамо наш универзитет на најбољи могући начин кроз умјетност, музику, науку и културу. Ово је још једна прилика да грађани и будући студенти дођу и у кампус и уживају заједно с нама у музици.''
Проректорица за међународну и међууниверзитетску сарадњу проф. др Милица Балабан поздравила је присутне у име ректорског тима и нагласила да је лично веома срећна када има прилику да учествује у умјетничким активностима. ,,У име ректорског тима и у своје лично име изражавам захвалност Академији умјетности и Конфуцијевом институту што овакве догађаје спроводе традиционално у корист и промоцију цијелог Универзитета. Овај догађај је тренутак унутрашње интроспекције јер је музика мени лично велики дио мога живота.'' додала је Балабан. 
Након свечаног отварања, обиљежавање је настављено у aтријуму зграде Градске управе, а централни цио манифестације биће одржан од 19.00 часова у улици Веселина Маслеше (Господској улици), паркић код споменика бану Тиси Милосављевићу и  у парку Петар Кочић (код споменика). Ове године у реализацији Свјетског дана музике учествују професори и студенти Академије умјетности Универзитета у Бањој Луци, Камерни хор „Керубини“ Конфуцијевог института Универзитета у Бањој Луци, вокална група Смјера за етномузикологију и АНИП ,,Веселин Маслеша''. Од 22.00 часа планирана је забава и концерт Вање Мишић и Сање Зелић у кампусу иза зграде Академије умјетности / Ректората, на коју су  позвани сви студенти нашег Универзитета.
Празновању Свјетског дана музике Академија умјетности се придружила 2010. године, стављајући на тај начин Бању Луку и Републику Српску на мапу градова и земаља који обиљежавају овај празник музике. Од тада, сваког првог дана љета – 21. јуна, Академија умјетности музиком испуњава град Бању Луку, славећи на тај начин дан ,,краљице умјетности'' када се музика чује и са оних локација са којих грађани обично не могу да је чују. Тог дана упознајемо ширу јавност са богатством музичке културе кроз велики број наступа професора и студента Академије умјетности, те бројних других учесника. 
Идеја о Свјетском дану музике зачета је 1976. године у Француској. Амерички музичар Џоел Коен, који радио на француском радију, тада је предложио цјелоноћну музичку прославу првог дана љета. Његову идеју пет година послије прихватио је тадашњи француски министар културе Џек Ланг. Прва прослава под називом Фестивал музике одржана је 21. јуна 1982. у Паризу. Од тада до данас музички сусрети су бесплатни наступи аматерских и професионалних музичара.

Захваљујемо свим медијима који су најављивали и активно пратили догађаје Свјетског дана музике 2023, у наставку су неки од линкова:

РТРС - Академија умјетности: Богат музички програм поводом Свјетског дана музике

Портал banjaluka.net - Богат музички програм поводом Свјетског дана музике

Портал Srpskacafe.com - Бањалука слави свјетски дан музике

РТРС - Јутарњи програм 20.06.2023.

БН ТВ - Академија умјетности Универзитета у Бањалуци сутра обиљежава Свјетски дан музике

Глас Српске: Обиљежавање Свјетског дана музике данас широм Српске: Најљепше мелодије у част краљице умјетности

РТРС Дневник - Обиљежавање Свјетског дана музике данас широм Српске (ВИДЕО)

Независне новине: Урошевић за "Независне": Музика својим универзалним језиком може променити свет

Портал Srpskacafe.com Свјетски дан музике се слави и у Бањалуци

РТРС - Дефиле ставио круну на обиљежавање Свјетског дана музике у Бањалуци

Галерија

Погледајте доступне фотографије